Volonterski centri—spona između volonterizma i zaposlenja mladih

„Volontiranje sam uvijek doživljavala kao idealan način izgradnje vlastite ličnosti. Većine naših vještina, sposobnosti i mogućnosti najčešće nismo ni svjesni.  Volontiranjem izgrađujemo sebe, vlastiti karakter i stičemo visoko vrijedna životna i radna iskustva, te divna poznanstva. Jednom riječju, postajemo punija i zadovoljnija osoba.”
Anamarija, 28 g, Osijek

“Volontiranje mi je omogućilo da svoje slobodno vrijeme iskoristim na jedan produktivan način. Kroz njega sam uspjela razviti svoje komunikacijske vještine, empatiju, odgovornost i mnoge druge vještine koje nisam imala priliku naučiti tokom svog školovanja. Takođe sam imala priliku upoznati različite mlade ljude koji imaju želju učiniti nešto korisno za svoju zajednicu i time razviti sebe.”
Kristina, 24 g, Osijek

„Iz ovog iskustva sam naučila mnogo, shvatila sam šta su moje mogućnosti, šta me zanima, šta me ne zanima i gdje sebe mogu da zamislim u budućnosti.“
Natalija, preduzetnička praksa u Austriji

„Ovo iskustvo promeni život. I ne, nije fraza. Nije kliše. Koliko su mi to puta ponovili prije nego što sam otišla, a ja nisam vjerovala. Nisam vjerovala sve do trenutka dok nisam uhvatila sebe da u svom dnevniku pišem upravo tu rečenicu.“
Nevena, volentenska praksa u Italiji

“S volontiranjem sam se prvi put susrela u srednjoj školi, ali to je iskustvo kratko trajalo. U volontiranje sam se aktivno upustila po završetku studija. Nedostatak posla i potreba da radim nešto korisno podstaklo me da se priključim Volonterskom centru Osijek. Volontiranje mi je pomoglo da razvijem vještine, poboljšam komunikaciju, te povećam samopouzdanje. Omogućilo mi je upoznavanje, prilagođavanje i snalaženje u različitim situacijama. Kroz volontiranje sam upoznala mnoge osobe s kojima sam ostala u dobrim odnosima. Na volontiranje gledam kao na nešto što mi, ne samo skrati vrijeme, nego i čini život zabavnim, jer volontiranje ne shvatam samo kao obavezu nego kao nešto što mi pomaže da se opustim i usput nešto korisno naučim. Takođe, volontiranje mi je omogućilo učestvovanje u raznim korisnim međunarodnim edukacijama.”
Jelena, 27 g, Osijek

 

Izvori:
vcos.hr
aiesec.org.rs