U Bijeljini održan trening iz oblasti Karijernog vođenja i savjetovanja

U Bijeljini je 4. i 5. decembra održan trening za stručne saradnike iz osnovnih škola sa područja Bijeljine, Ugljevika i Lopara, iz oblasti karijernog vođenja i savjetovanja.

Treningu je prisustvovalo 19 stručnih saradnika, uglavnom pedagoga i psihologa. Trening je vodila Irena Đumić Jurić – Marijanović, psiholog, grupno-analitčki psihoterapeut, jedan od vodećih eksperata iz oblasti karijernog savjetovanja u Republici Srpskoj.

Poseban fokus na treningu stavljen je na profesionalnu orjentaciju učenika prilikom odabira srednje škole (porodično stablo, uvjerenja o karijeri, OMOT model, test osobina, test vještina, test profesionalnih interesovanja, uključivanje roditelja u proces savjetovanja i modeli rada sa njima ). Drugi dan treninga učesnicima je predstavljena i web stranica za izbor karijere www.karijera.okcbl.org

Na kraju treninga učesnicima su podjeljeni Vodiči za izbor srednje škole koje je OKC kreirao za sve učenike devetih razreda osnovnih škola u Bijeljini, Ugljeviku i Loparama. Ovaj Vodič će učenicima pomoći prilikom donošenja odluke o upisu srednje škole. On sadrži informacije o tome koji su koraci za donošenje odluke o izboru škole, ko i šta im u tome može pomoći, koje srednje škole u Bijeljini postoje, koja zanimanja nude, te kakvo je trenutno stanje na tržištu rada.

Učesnici nisu krili zadovoljstvo nakon održanog treninga, a nekima je ovaj trening bio i prvi iz ove oblasti, smatrajući da će im biti od velike koristi u daljem radu sa učenicima.

 

Trening je organizovan u sklopu projektnih aktivnosti projekta “Izaberi školu – izaberi budućnost” koje OKC sprovodi u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS.