TREĆI SAJAM ZANIMANJA OKUPIO 10.000 UČENIKA

U cilju povezivanja obrazovanja i privrede i boljeg informisanja učenika završnih razreda osnovnih škola pri izboru budućih zanimanja, u Prijedoru je održan 3. Sajam zanimanja koji je okupio oko 10.000 učenika iz cijele Republike Srpske.

Akcent je na deficitarnim zanimanjima na tržištu rada. Učenicima su predstavljena zanimanja koja su potrebna privredi, a to su i zanati i sve trogodišnje škole.

Učenici, koji dolaze iz 130 osnovnih škola Republike Srpske, imali su priliku da na štandovima škola, na zanimljiv i interaktivan način, upoznaju sva zanimanja. Predstavljen je i Konkurs za izradu Android aplikacije pod nazivom ,,Vodič kroz zanimanja”, koje raspisuje Ministarstvo prosvjete i kulture. Konkurs je otvoren do 4. maja, a pravo učešća imaju svi srednjoškolci. Održana je i Panel diskusija ,,Profesionalna orijentacija učenika osnovnih škola i povezivanje srednjeg obrazovanja sa tržištem rada.”

Pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Radmila Kocić Ćućić rekla je da je cilj prvenstveno svim učenicima omogućiti potrebne informacije kako bi lakše birali put obrazovanja, zapošljavanja i kvalitetnog usavršavanja.

– Sada imamo veliku zainteresovanost učenika, roditelja i privrednika. Na Sajmu je prvi put ovoliki broj privrednika i partnera koji su došli da daju neophodne informacije učenicima – rekla je Ćućićeva.

Sajam zanimanja organizuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u saradnji sa Republičkom agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća, Program ,,Prilika plus” i Grad Prijedor, uz podršku Privredne komore, Unije udruženja poslodavaca i Omladinskog komunikativnog centra