Sajam zanimanja

 

Sve je spremno za Sajam zanimanja, koji je planiran 29.maja, s početkom u 10 časova u Domu omladine. Sajam je interaktivnog tipa, na kome će se predstaviti banjalučke srednje škole, srednjoškolci će pokazati na licu mjesta kako koje zanimanje izgleda, te razgovarati sa osnovnoškolcima zašto trebaju upisati koju srednju školu

 

“Gradska uprava i Unija udruženja poslodavaca u partnerstvu s OKC-om organizuju jednodnevnog Sajma zanimanja, gdje je predviđeno predstavljanje škola i zanimanja, djeci i roditeljima, te ponuda poslodavaca za stipendiranje učenika, kao i mjesta za obavljanje praktične nastave”, naglasio je načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Dragan Banjac nakon sastanka s nečelnikom Odjeljenja za privredu Radenkom Komljenovićem, predstavnicima OKC-a i Unije udruženja poslodavaca.

 

“Poslodavci će ponuditi stipendije za buduće srednjoškolce. Imali smo sastanke sa upravama škola i poslodavci su spremni da opremaju kabinete za praktičnu nastavu”, rekao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca Saša Trivić.

 

U toku Sajma zanimanja biće organizovan okrugli sto “PRIVREDNICI I ŠKOLE – BUDUĆNOST OBRAZOVANJA” na kome će biti predstavljena nova rješenja definisana Zakonom o srednjem obrazovanju.

 

“Tema je povezivanje privrede banjalučke regije i obrazovnog sistema; modeli saradnje domaćih privrednika i osnovnih i srednjih škola, prakse za učenike, dualno obrazovanje, šta mogu privrednici ponuditi školama, kako da škole unaprijede Nastavne planove i programe praksom i teorijom, koji su kadrovi i standardi znanja potrebni privredi, istakao je direktor OKC-a Saša Marković.

 

Sajam zanimanja ujedno predstavlja i priliku da se, pored mogućnosti promocije deficitarnih zanimanja, govori o načinu izvođenja praktične nastave, te uspostavi saradnja između poslodavaca i škola.