Sajam zanimanja- primjer saradnje privrede i škola

Grad Banja Luka, po prvi put, ponudiće 100 hiljada KM srednjim strukovnim školama, koje će se moći prijaviti na javni poziv za nabavku opreme za učeničku praksu. Rekao je ovo gradonačelnik Igor Radojičić, otvarajući danas jednodnevni Sajam zanimanja u Domu omladine.

Poslodavci nude praksu kojom učenici mogu da obogate stečena teorijska znanja, ali neki i džeparce o kojima će se naknadno odlučivati.

Poslodavci se nadaju da će Vlada prepoznati njihova nastojanja da srednjoškolcima obezbijede praksu, te da će ih podržati.

Gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić poručio je da postoji disbalans između onoga što je trenutno na tržištu radne snage u ponudi i onoga što je potrebno privredi.

Administrativnih zanimanja ne fali, ali zato su ostala zanimanja u većini deficitarna.

Na Sajmu zanimanja u Domu omladine, predstavile su se škole i zanimanja, djeci i roditeljima, te ponuda poslodavaca za stipendiranje učenika, kao i mjesta za obavljanje praktične nastave.

Sajam je interaktivnog tipa, na kome se predstavilo 15 banjalučkih srednjih škola. Srednjoškolci su pokazali na licu mjesta kako koje zanimanje izgleda, te razgovarali sa osnovcima zašto bi trebalo da upišu odrđenu srednju školu.

Organizatori Sajma zanimanja su Gradska uprava i Unija udruženja poslodavaca u partnerstvu s Omladinskim komunikativnim centrom.