Prijavi se: Omladinski kamp u Srebrenici

Udruženje „HO Međunarodni forum solidarnosti–Emmaus“ (BiH),  organizuje 13-i Međunarodni omladinski radni kamp u Srebrenici (BiH) u periodu 10.-24. juli.

Projekat je izrađen s ciljem pomoći manjinskim povratnicima i ostalom socijalno isključenom stanovništvu  na području općine Srebrenice, kao i širem području istočne Bosne. U isto vrijeme, projekat pomaže marginalizovanim mladima iz ruralnih i etnički podijeljenih područja, učeći ih pomirenju, ravnopravnosti, mogućnostima i važnosti zajedničkih akcija, stvarajući preduslove za njihovo buduće socijalno uključenje i akcije. Svake godne kamp okuplja veliki broj mladih iz BiH i Evrope, koji svojim društveno korisnim radom doprinose razvoju i unapređenju životnih uslova stanovništva na području opštine Srebrenica i okoline.

Aktivnosti kampova obuhvataju renoviranje škola i puteva, renoviranje kuća, vodovodnih i distributivnih mreža, pomoć stanovništvu koje se nalazi u stanju socijalne potrebe, obnovu gradskih parkova, restauraciju kulturnih znamenitosti i spomenika, čišćenje rijeka i jezera, i sl. Pored radnih aktivnosti kroz različite edukativne, zabavne i sportske aktivnosti kamp je usmjeren na sticanje znanja o procesima pomirenja i izgradnji mira. Navedene aktivnosti doprinose promociji  tolerancije i dijaloga kao osnovnog sredstva za razvoj i očuvanje mira i jačanje aktivnog učešća mladih u zajednici. Kroz različite izlete, posjete, prezentiranje običaja, tradicija različitih kultura i religija, učesnici kampa stiču nove vještine, poznanstva i nezaboravna iskustva.

Obrazac za prijavu se nalazi na linku  http://mfs-emmaus.ba/otvorene-aplikacije-za-13-emmaus-medunarodni-omladinski-radni-kamp-2018/