Predstavljen Nacrt Strategije za unapređenje i razvoj volontiranja u Republici Srpskoj

​​U Nacrtu Strategije za unapređenje i razvoj volontiranja u Republici Srpskoj za period 2019-2023. godina akcenat je stavljen na razvoj i unapređenje volontiranja u lokalnim zajednicama i kod srednjoškolske populacije, rekla je pomoćnik ministra za omladinu Srpske, Branka Malešević.
“U nacrtu ovog dokumenta akcenat je stavljen i na volontiranje u zajednici. Tokom ranijeg perioda uočeno je da nije bilo dovoljno volonterskih aktivnosti starijih građana, koji mogu tome dati veliki doprinos imajući u vidu njihovo znanje i dugogodišnje iskustvo”, rekla je Maleševićeva nakon prezentacije nacrta ove strategije u Banjaluci.
Ona je dodala da volonterske aktivnosti mogu i da obogate društveni život starijih lica, a putem volontiranja moguće je i razvijati međugeneracijsku solidarnost.
“U narednom periodu biće organizovani i različiti volonterski programi i aktivnosti koje bi trebalo da pruže mladim ljudima sticanje određenih znanja i vještina koje će im omogućiti lakše zaposlenje”, rekla je Maleševićeva.
Ona je dodala da kompanije veoma rijetko razvijaju društveno odgovorno poslovanje kroz volontiranje, na način da njihovi zaposleni u određenim periodima svojim znanjem i iskustvima mogu volontiranjem doprinijeti zajednici.
Maleševićeva je navela da su predstavljeni i rezultati prethodne strategije za unapređenje i razvoj volontiranja od 2014. do 2018. godine, među kojima su formiranje Volonterskog servisa u okviru koga je bio veliki broj korisnika volonterskih usluga, a vrijednost volonterskog rada lokalnih volontera, ne uključujući druga udruženja građana, iznosio je oko 740.000 KM.

​​