Konferencija „Ko se boji korupcije? Mi ne!“

 

Završna konferencija projekta „Ko se boji korupcije? Mi ne!“ okupila je na Jahorini 120 aktera- odgajatelja, pedagoga, učitelja, nastavnika i profesora u osnovnim i srednjim školama, donatore, stručnjake iz oblasti obrazovanja i antikorupcije, predstavnike državnih agencija, te predstavnike resornih ministarstava na svim nivoima vlasti.

 

U sklopu projekta, prethodnih godinu dana,  dizajnirana su 4 kurikuluma o etici i antikorupciji – Priručnik o etici i antikorupciji za predškolski uzrast, koji je prvi priručnik ove vrste u BiH.  Osim njega, urađeni su Priručnici za razrednu nastavu i više razrede osnovnih škola, te Priručnik za srednjoškolsko obrazovanje.

Kurikulume su u nastavi testirali nastavnici- 60 pilot časova u osnovnim i srednjim školama, te šest pilot časova u vrtićima, na kojima su učenici dobili određena znanja o etici i antikorupciji.

Na osnovu dobijenih podataka i povratnih informacija nastavnog osoblja, zaključujemo o postojanju potrebe za integrisanjem obrazovanja o etici i antikorupciji u formalni obrazovni sistem u BiH. Ono sto nas dalje interesuje jeste odredjivanje strateskih pravaca ka ostvarivanju toga. Naredne korake i planove dogovorili smo na Jahorini.

Projekat provodili Infohouse, CRMA I OKC Banjaluka, uz podršku Američke ambasade u BIH.