Kada završimo studije, vraćamo se u Mostar

Iz Mostara je otišlo 20 hiljada Srba. Prije 22 godine u ovom gradu je bilo blizu 24 hiljade, danas samo četiri. Jedan Srbin, Radivoj Krulj, sveštenik SPC-a, doselio je u ovaj grad. Uprkos poražavajućoj statistici za njegov narod, ovaj sveštenik sve čini da Mostar učini lijepim mjestom za život svih njegovih građana.

” Vidim da Mostar ima perspektivu, i to govori da je Mostar multietnički grad i da ima šanse ozbiljne i velike”, kaže Krulj.

Osim što okuplja Srbe, koje kaže, sve poznaje, mostarski paroh  spona je koja okuplja i različite religije. U Mostaru nije neuobijčajno da vidite predstavnike različitih konfesija I to je njegovo bogatstvo.

“Vidim danas da mi živimo kao braća i da se više puta sretnemo neobavezno da podijelimo trpezu, da popijemo kafu, da razgovaramo bez ikakvog povoda i to se prenosi na naše vjernike i vidimo da ljudi zaista tako žive”, rekao je Krulj.

Krulj osim što radi na obnovi raskidanih veza među građanima Mostara, aktivan je i na obnovi Sabornog hrama koji je porušen u posljednjem ratu. Želja SPC je da se hram osvješta 2019. godine, kada se navršava 800 godina od osnivanja Zahumsko-hercegovačke eparhije koju je osnovao Sveti Sava.

” Zeljeli smo da obnovu hrama nazovemo “Obnovimo hram, obnovimo Mostar”, nismo željeli da pretencionzno kažemo da ćemo obnoviti cijeli Mostar, nego da je želja svih građana Mostara da se završi obnova Saborne crkve”, rekao je paroh Krulj.

I zaista, hram u Mostaru postao je simbol pomirenja, a paroh Krulj, omiljeni među svim konfesijama.

Kada su Vladiku Grigorija Durića pitali da komentariše tužbu BiH protiv Srbije za genocid i agresiju, tužbu koja je podjelila BiH, ovaj vladika je odgovorio:  „Јa nisam došao u Mostar i rekao da ćemo prvo tužiti ko je srušio Sabornu crkvu, nego sam rekao hajde da gradimo Sabornu crkvu svi zajedno”.

Zanimljivo je da Krulj nije Mostarac. Nije ni rođen u gradu na Neretvi, već u Ljubinju. Ipak,  doselio je u Mostar, a  zajedno sa njim u Mostar se vratio i Mostarac Dalibor Đurasović. Kada je rušen stari most, bili su u gimnaziji u Bileći. Đurasović, koji je zbor rata doselio u Bileću, plakao je, a Krulj ga je tješio.

„I tada mi je rekao: hajde da se zakunemo da ćemo se, kad završimo studije, vratiti u Mostar: ja kao ljekar, a ti kao sveštenik“, ispričao je Krulj.

I vratili su se. Danas je Krulj paroh mostarski, a dr Đurasović anesteziolog i predsjednik Crkvene opštine Mostar.

 

Autor teksta je Aleksandra Tolj.

Tekst je urađen u sklopu projekta Divided Past- Joint Future ( http://jointfuture.org ), koji provodi OKC Banjaluka, a finansira EU. Sadržaj teksta je  isključiva odgovornost OKC-a i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.