Divided Past – Joint Future

U sklopu projekta „Podijeljena prošlost – Zajednička budućnost“ koji realizuje 19 organizacija u 6 država Zapadnog Balkana i Turskoj, tokom mjeseca marta i aprila u Bosni i Hercegovini se vodi Nacionalna kampanja pod nazivom „Prihvatanje oštećenosti“.

Kampanja se realizuje u nekoliko koraka, a trenutno se sprovode edukatorske aktivnosti za 18 mladih iz Tuzle na temu procesa pomirenja i omladinskog aktivizma u sferi mira u Bosni i Hercegovini.

Dvodnevne radionice koje su se održale u prostorijama Omladinskog resursnog centra su predstavljale uvod u terenske aktivnosti koje planiramo realizovati u  Tuzli.

Pored prezentacije kvalitativnog istraživanja „Proces pomirenja u državama Zapadnog Balkana i Turskoj“ koje se nalazi na linku  http://jointfuture.org/news/qualitative-study/ upriličen je ulični performans sa ciljom slanja mirovne poruke iz Tuzle, ali i sađenje drveta koje će se nalaziti u Gradskom parku Tuzla.

U ovom su istraživanju mapirane i analizirane različite vrste učinkovitih modela pomirenja u Evropi i šire.

U Tuzli je posađeno drvo mira i zakopana time kapsula s željama mladih i ciljevima u oblasti pomirenja.

 

Pojekat „Podijeljena prošlost – Zajednička budućnost“

 

Trenutno se povećava broj sukoba unutar i između zemalja Zapadnog Balkana i Turske. Ti se sukobi često temelje na etnicitetima i religijama.

U posljednje dvije godine OKC Banjaluka, zajedno s 18 partnerskih organizacija, suočio se s činjenicom da je mir i pomirenje kao tema postao “nepopularan”. Međutim, organizacije civilnog društva (OCD) trebaju biti spremne i snalažljive, te glavni čimbenik u politici mira i pomirenja.

Cjelokupni cilj ovog projekta je da institucije vlasti prepoznaju organizacije civilnog društva (CSO) kao važan društveni faktor s jakim kapacitetom za sprovođenje mira i pomirenja.

Projekat finansira EU.