20 godina

Dragi prijatelji,

Na današnji dan, prije 20 godina, grupa jako motivisanih studenata Univerziteta u Banjaluci, nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini, shvatila je da apatija i pesimizam među mladima ne mogu stvoriti bolju budućnost. Duboko ukorijenjene nacionalne predrasude, podijeljena zemlja predvođena nacionalističkim partijama, zloupotreba medija od strane političara, zemlja bez slobode kretanja, mladi koji su učili da u drugom entitetu žive njihovi neprijatelji, bile su neke od činjenica u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini. Nije bilo šanse da se čuje glas običnih ljudi, da mladi govore o svojim potrebama (problemima u obrazovanju, zašto ne mogu da putuju i upoznaju druge mlade, visokoj stopi samoubistava, prevazilaženju trauma itd.) i načinima kako mladi mogu da imaju aktivniju ulogu u društvu.

Sve to je bilo povod za osnivanje naše organizacije pod imenom Omladinski komunikativni centar.

Nakon 20 godina, želimo da se zahvalimo svim ljudima koji su direktno ili indirektno doprinijeli da OKC bude jedna od vodećih organizacija ne samo u BiH nego i u regionu.

Posebna zahvalnost ide našim volonterima kojih je bilo na desetine hiljada u našim programima.

Za nas vi predstavljate najbolje što naše društvo ima.

Hvala donatorima i partnerima koji su prepoznali naše programe i ukazali nam povjerenje da zajedno pomognemo korisnicima širom BiH i regiona.

Kada smo počeli, a tako i danas vodimo se našim motom a to je omogućiti mladima da dostignu svoje potencijale.

Na kraju vas želimo pozvati da budete dio raznih događaja koje ćemo organizaovati tokom ove jubilarne i veoma značajne godine za OKC.

U najboljoj vjeri i namjeri.

Vaš OKC